Ofte stillede spørgsmål

Her kan du muligvis finde svar på spørgsmål du måtte have omkring Updropp og vores Uptainers. Hvis du af den ene eller anden årsag ikke finder svaret her, er du velkommen til at række ud til os via mail, telefon eller på vores sociale medier. 

Uptainere er vores værktøj i kampen for at gøre affald til ressourcer. En Uptainer er en konstruktion der er tilgængelige for alle. I den kan man som borger aflevere elektronik man ikke længere benytter. Andre borgere kan så finde elektronik i Uptaineren de gerne vil tage med sig og give nyt liv i deres hjem.

Vi fokuserer på elektronik, fordi der endnu ikke findes nemme løsninger til at afskaffe elektronik på ansvarlig vis. Med andre produktkategorier kan man nemt aflevere det hos genbrugsbutikker, hvis man ikke længere ønsker at eje det. Elektronik skal man helt til genbrugsstationen, for at komme af med, og selv når det ender her, bliver det sendt til genanvendelse, hvor det bliver downcyklet.

Vi tager imod alle mindre elektroniske apparater du har i dit hjem – det vi kendetegner som husholdningselektronik. Det kan for eksempel være en blender, barbermaskine, en støvsuger eller en lampe. Vi har på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at hjælpe dig med at slette data fra dine apparater, såsom computere og telefoner. Hvis du vil lægge noget af dette i en Uptainer, foreslår vi, at du selv sørger for at nulstille dit apparat.

Vi sørger løbende for at holde system i hvor lang tid et produkt har stået i vores Uptainers. Hvis et elektronisk apparat har stået der i 3 uger eller længere tid, tager vi det ud af Uptaineren. Herfra finder vi ud af hvad der skal ske med det, for at få det tilbage i kredsløbet. Det kan være: Donation, reparation, upcykling, at det skilles ad til reservedele eller som sidste udvej, sendes til genanvendelse.

Det er muligt at aflevere elektronik der ikke længere fungerer, eller som du er i tvivl om virker. Vi opfordrer dog til at du i sådanne tilfælde tilføjer en note til produktet (gøres via etiketter ved Uptaineren), så dem der kommer og for at finde produkterne ikke bliver skuffede, når de prøver apparatet af derhjemme.

Uptainerne vil senere blive udvidet, så det er muligt at aflevere ødelagt elektronik i et separat modul. Herfra vil vi hente det og sørger for at det bliver recirkuleret, ved reparation eller som reservedele.

Vi har på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at hjælpe dig med at slette data fra dine apparater, såsom computere og telefoner. Hvis du vil lægge noget af dette i en Uptainer, foreslår vi, at du selv sørger for at nulstille dit apparat.

Når elektronik ender i en Uptainer, bliver den genbrugt. Når elektronik ender på genbrugsstationerne bliver det genanvendt. Ved genbrug, bruges et produkt til samme formål igen, og man forlænger dermed produktets levetid. Det betyder samtidig at der ikke bliver produceret et nyt til at tage dets plads. Ved genanvendelse sendes dele af produktet til diverse behandlingsanlæg, hvor det omdannes til råmaterialer. Disse råmaterialer bruges dernæste i nye produkter. Dette er en ret energitung process og en lille del af materialerne går ofte til spilde.

Det er vores ambition med at gøre vores Uptainernes let tilgængelige for alle, så man kan aflevere sit elektronik tæt på sit hjem, og gerne når man alligevel løber andre ærinder. Følg med på vores sociale medier eller tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få at vide, når der bliver opsat nye Uptainere.